Littekens

Last van…

Littekens?

Littekens zijn huidafwijkingen die ontstaan als een wond niet goed geneest door bijvoorbeeld een infectie, een slechte conditie of een slechte doorbloeding van je huid. Een litteken kan ingetrokken zijn, of verkleefd zitten aan de onderliggende weefsels. Er kan ook een verdikt litteken ontstaan als je huid teveel collageenweefsel aanmaakt. Niet alle littekens geven klachten. Als een wond normaal geneest, blijft er een smalle streep als litteken over. Deze streep kan wit of juist donkerder worden door een sterkere pigmentvorming op die plek.

Littekentherapie

De meest bekende vormen van Littekens zijn:

Acne littekens zijn blijvende huidveranderingen die optreden als gevolg van ernstige of langdurige acne. Ze kunnen verschillende vormen aannemen, waaronder putjes, kuiltjes en een onregelmatige huidtextuur. Deze littekens ontstaan wanneer ontstoken acne-laesies, zoals puistjes, de huid beschadigen en het natuurlijk genezingsproces van de huid verstoord raakt. Als gevolg hiervan kan het collageen in de huid worden beschadigd wat resulteert in een ongelijkmatig oppervlak en textuur. 

Dit is een klein, wit of huidkleurig litteken in de huid veroorzaakt door een trauma. Een ‘normaal’ litteken zit plat op huidniveau of heeft een lichte inzakking. Wanneer de huid beschadigd raakt kan het natuurlijke genezingsproces leiden tot het verlies van weefsel en collageen. Dit resulteert in een litteken met een dunner, ingezonken uiterlijk, dat typisch is voor atrofische littekens. Deze littekens kunnen varieren in grootte, vorm en diepte.

Hypertrofische littekens zijn verdikte, verheven littekens die ontstaan als gevolg van een overmatige productie van collageen tijdens het genezingsproces van een wond. Deze littekens zijn vaak rood of paars van kleur en kunnen jeuken, pijnlijk zijn of zelfs beperkingen veroorzaken in het bewegingsbereik van de huid. Hypertrofische littekens ontwikkelen zich wanneer het lichaam te veel collageen produceert tijdens het herstelproces, wat resulteert in een ophoping van littekenweefsel dat boven het omliggende huidoppervlak uitsteekt. Deze littekens komen vaak voor na brandwonden, ernstige acne-laesies, operaties of trauma aan de huid. Met de juiste behandeling kunnen hypertrofische littekens aanzienlijk worden verbeterd/verminderd.

Vaak het gevolg van uitrekking van de huid, na bijvoorbeeld een zwangerschap of een toename in omvang van het lichaam na een groeispurt, zwangerschap of gewichtstoename. Striae zijn rode, paarsige craquele lopende lijnen die voorkomen op delen van de huid waar vaak de huid plots teveel is opgerekt in een korte tijd. 
Striae kan ook erfelijk zijn, dus is helaas niet helemaal te voorkomen. 

Een striae rubra, oftewel een (licht) rode striae is goed te behandelen, striae alba (witte/huidskleurige) striae is een oudere striae en kan niet geheel weg gaan, maar wel is structuur verbetering mogelijk. 

Hypertrofische littekens en keloïd littekens zijn beide vormen van abnormale littekenvorming die kunnen ontstaan als gevolg van verwondingen aan de huid. Hoewel ze vergelijkbare kenmerken delen, zijn er ook belangrijke verschillen tussen beide.

Hypertrofische littekens ontstaan wanneer het genezingsproces resulteert in een overmatige productie van collageen, waardoor het littekenweefsel verdikt en verheven wordt. Deze littekens blijven meestal binnen de grenzen van het oorspronkelijke letselgebied.

Keloïd littekens daarentegen ontstaan wanneer het lichaam een overmatige hoeveelheid collageen produceert, waardoor het littekenweefsel zich uitbreidt voorbij de grenzen van het oorspronkelijke letselgebied. Deze littekens zijn meestal dikker, verheven en kunnen eveneens rood of paars van kleur zijn. Ze hebben de neiging om jeukend en pijnlijk te zijn en kunnen zich blijven uitbreiden na verloop van tijd. 

Hoewel hypertrofische en keloïd littekens vergelijkbare symptomen en esthetische kenmerken hebben zijn ze verschillend in de mate van littekenvorming en de manier waarop ze zich ontwikkelen. Deze littekens kunnen alleen worden behandeld door een dermatoloog of plastisch chirurg.

Huidkliniek VitaDerma

Behandelmogelijkheden van Littekens

Elke huid en elk soort litteken heeft een andere behandeling nodig. Bij acne heb je andere littekens dan bijvoorbeeld na een operatieve ingreep. Soms liggen littekens verzonken in de huid, andere zijn rood, jeuken, doen pijn of beperken je in het bewegen. Wanneer je de littekens als cosmetisch storend ervaart dan kan het behoorlijk je zelfvertrouwen aantasten.

Bij VitaDerma worden problemen als bijvoorbeeld roodheid, pijn, jeuk, verkleuring, verharding, verkleving, slechte doorbloeding, bewegingsbeperking en oedeem (vochtophoping) behandelt. Hierbij worden verschillende technieken gebruikt: littekenmassage (dmv de Icoone), medical taping,  siliconepleisters, huidverzorging, LED therapie en micro-needling.

Wij geloven in een een gepersonaliseerde aanpak voor elke client, daarom ontwikkelen we een behandelplan op maat dat is afgestemd op de specifieke littekenproblematiek en jouw wensen. 

VitaDerma

Littekentherapie

VitaDerma

Icoone® Medical

VitaDerma

Microneedling

Vita Derma... Huidzorg op maat

Adviesgepsrek?

Wil je meer weten? Of staat jouw huidafwijking hier niet bij en wil je graag advies? Maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvend gesprek waarin ik je persoonlijk advies kan geven.