Littekens

Last van…

Littekens?

Littekens zijn huidafwijkingen die ontstaan als een wond niet goed geneest door bijvoorbeeld een infectie, een slechte conditie of een slechte doorbloeding van je huid. Een litteken kan ingetrokken zijn, of verkleefd zitten aan de onderliggende weefsels. Er kan ook een verdikt litteken ontstaan als je huid teveel collageenweefsel aanmaakt. Niet alle littekens geven klachten. Als een wond normaal geneest, blijft er een smalle streep als litteken over. Deze streep kan wit of juist donkerder worden door een sterkere pigmentvorming op die plek.

Littekentherapie

De meest bekende vormen van Littekens zijn:

Dit zijn littekens ontstaan na acne en komen voor als roodheden of als ‘putjes’ Ook het verstoren en beschadigen van de wondgenezing kan invloed hebben op littekenvorming. Denk hierbij aan krabben en daardoor het opnieuw opengaan van de wond.

Dit is een klein, wit of huidkleurig litteken in de huid veroorzaakt door een trauma. Een ‘normaal’ litteken zit plat op huidniveau of heeft een lichte inzakking. Het litteken kan soms ook rood zijn in de beginfase. Het is veilig om 9 weken na sluiting van de wond, afhankelijk van de conditie van het litteken, al te starten met laserbehandelingen. Uiteraard zal dit in overleg gaan, indien u bent behandeld door een arts.

Oftewel verdikte littekens, is er sprake van een toename van collageen. Hierdoor verhardt het litteken en voelt het soms pijnlijk aan. 

Vaak het gevolg van uitrekking van de huid, na bijvoorbeeld een zwangerschap of een toename in omvang van het lichaam na een groeispurt, zwangerschap of gewichtstoename. Striae zijn rode, paarsige craquele lopende lijnen die voorkomen op delen van de huid waar vaak de huid plots teveel is opgerekt in een korte tijd. 
Striae kan ook erfelijk zijn, dus is helaas niet helemaal te voorkomen. 

Een striae rubra, oftewel een (licht) rode striae is goed te behandelen, striae alba (witte/huidskleurige) striae is een oudere striae en kan niet geheel weg gaan, maar wel is structuur verbetering mogelijk. 

Een keloïd litteken lijkt op een hypertrofisch litteken, echter groeit een keloïd buiten de oorspronkelijke beschadiging. Deze littekens worden in de meeste gevallen door de dermatoloog behandeld

Huidkliniek VitaDerma

Behandelmogelijkheden van Littekens

Elke huid en elk soort litteken heeft een andere behandeling nodig. Bij acne heb je andere littekens dan bijvoorbeeld na een operatieve ingreep. Soms liggen littekens verzonken in de huid, andere zijn rood, jeuken, doen pijn of beperken je in het bewegen. Je kunt je ook schamen indien je de littekens ervaart als cosmetisch storend.

Bij VitaDerma worden problemen als bijvoorbeeld roodheid, pijn, jeuk, verkleuring, verharding, verkleving, slechte doorbloeding, bewegingsbeperking en oedeem (vochtophoping) behandelt. Hierbij worden verschillende technieken gebruikt: littekenmassage (dmv de icoone), medical taping,  siliconepleisters, huidverzorging en micro-needling.

VitaDerma

Littekentherapie

VitaDerma

Icoone® Medical

VitaDerma

Microneedling

Vita Derma... Huidzorg op maat

Adviesgepsrek?

Wil je meer weten? Of staat jouw huidafwijking hier niet bij en wil je graag advies? Maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvend gesprek waarin ik je persoonlijk advies kan geven.