Goedaardige huidafwijkingen

Last van…

Goedaardige huidafwijkingen?

Wanneer de tijd verstrijkt zien we door de jaren heen steeds meer huidoneffenheden als bobbeltjes, vlekjes en ruwe plekjes ontstaan. Ook wel goedaardige huidbultjes. Over het algemeen op het lichaam, maar ze kunnen ook voorkomen in het gezicht. Veelal van deze huidoneffenheden zijn onschuldig.

Goedaardige huidafwijkingen verwijderen

Wat zijn Goedaardige huidafwijkingen?

Onder goedaardige huidafwijkingen verstaan we bijvoorbeeld vetbulten, talgklierbulten, ouderdomswratten of bindweefselbulten die verschillende oorzaken kunnen hebben. Soms speelt erfelijke aanleg een rol. Het onderscheid tussen een goedaardige en mogelijk kwaadaardige huidafwijking is natuurlijk van essentieel belang. Daarom volgt eerst een onderzoek en indien bij twijfel, een doorverwijzing naar een arts.

Gratis intake

Goedaardige huidafwijkingen

Wanneer je deze plekjes cosmetisch storend vindt kun je deze op een eenvoudige manier laten verwijderen. Onderstaande aandoeningen behandelen wij:

Talgklierhyperplasie betekent letterlijk een vergroting van de talgklieruitgang in de huid. Het is zichtbaar als een klein geel bultje met in het midden een klein kuiltje. Ze zijn vaak 2 tot 3 millimeter groot in doorsnede en komen voornamelijk voor in het gezicht.

Dit zijn voelbare (donker-)bruine bultjes die alleen voorkomen op de donkere huid. Ze kunnen allerlei vormen en grootte aannemen en komen met name voor op de slapen, de jukbeenderen en het voorhoofd. Dermatosis papulosa nigra kan zonder littekens fraai worden verwijderd.

Milia, ook wel gerstekorrels genoemd, zijn kleine witte korreltjes in de huid. Ze ontstaan door verstoppingen in de afvoergang van talgklieren of zweetklieren.

Fibromen zijn huidkleurige of lichtbruine goedaardige steelwratjes. Weke fibromen zitten meestal in de hals, onder de oksels, onder de borsten, in de liezen of op het bewegende ooglid.

Behandeling van fibromen is niet noodzakelijk, maar kan esthetisch gezien wenselijk zijn.

Verruca seborrhoïca, ook wel ouderdomswratten genoemd, ontstaan doordat de cellen van de opperhuid te snel delen. Het zijn de meest voorkomende goedaardige huidtumoren bij ouderen. Ze verschijnen vanaf de leeftijd van 40 jaar in het gezicht rond de slapen, op de romp en op de handruggen.

Ouderdomswratten worden verwijderd door middel van coagulatie (verhitten) en/of curette (schrapen). Bij geringe twijfel of de ouderdomswratten goedaardig zijn, verwijs ik je terug naar de huisarts.

Cherry angioma  zijn kleine rode bultjes of papillen op de huid. Deze ontstaan doordat er op een plek een opeenhoping van verwijde kleine bloedvaten ontstaat. Ze komen voor op het hele lichaam vanaf het 25e levensjaar en vaak worden het er steeds meer. Ze geven geen klachten en zijn volledig onschuldig.

Huidkliniek VitaDerma

Behandelmogelijkheden van Goedaardige huidafwijkingen

Voor de behandeling van goedaardige huidoneffenheden hebben wij de keus uit 3 behandelopties:

  1. Cryotherapie: de ongewenste huid-oneffenheid wordt bevroren waarna de huid eromheen rood kan kleuren gedurende een aantal uren. Enkele dagen erna kan er een donkere plek, een korstje of een blaartje ontstaan. Binnen een tot twee weken zal dit volledig herstellen. 
  2. Curretage: door middel van een scherpe steriele ring worden de huidoneffenheden van de huid verwijderd. Dit gebeurt heel oppervlakkig, waardoor littekenvorming bijna niet voorkomt (je dient de behandelde huid goed te beschermen tegen UV-licht). Er blijft een klein korstje / schaafwondje over en dit herstelt in de meeste gevallen binnen één tot twee weken.
  3. Coagulatie: door het coaguleren van het plekje met behulp van elektrische stroom wordt de huid-oneffenheid dicht of weggebrand. Er zal dan een oppervlakkig brandplekje en korstje overblijven wat binnen één tot twee weken zal herstellen.

 

Voor alle behandeltechnieken geldt dat de huid na de behandeling goed beschermd dient te worden met een SPF50 en een nabehandeling crème voor een optimaal resultaat. Maar het voornaamste is niet aan de korstjes krabben!

VitaDerma

Goedaardige huidafwijkingen