Lipoedeem, Lymfoedeem en Cellulite

Last van…

Lipoedeem, Lymfoedeem en Cellulite?

Voordat we gaan behandelen is het belangrijk om te weten om welke indicatie het gaat. Zowel lipoedeem, lymfoedeem en cellulite worden regelmatig met elkaar verward maar er zijn duidelijke kenmerken waaruit blijkt dat het bijv om lipoedeem gaat en niet om cellulite.

Voorafgaand aan een behandeling nemen we uitgebreid de tijd om te bepalen om welke vorm, stadium en klachten het gaat.

Icoone medische indicaties

Wat zijn de oorzaken van Lipoedeem, Lymfoedeem en Cellulite?

De oorzaak van lipoedeem is niet bekend. Erfelijke en hormonale factoren lijken wel een rol te spelen.

Bij lipoedeem is ook vaak sprake van een minder sterk bewegingsapparaat. De banden van enkels, voeten en knieën zijn meestal zwak en het ondersteunende bindweefsel is aanmerkelijk slapper. Je ondervindt daarbij ook een verminderde spierkracht. Deze factoren kunnen negatieve gevolgen hebben voor een juiste of optimale houding en je lichaamsbeweging beperken. Lipoedeem patiënten hebben gemiddeld 30% minder spierkracht. Dit leidt vaak tot inactiviteit. Daarnaast is het lymfesysteem volledig afhankelijk van de pompfunctie van de spieren voor het afvoeren van vocht. Het risico bestaat dat veneus oedeem en/of lymfoedeem ontstaat door afname van de (spier)pompfunctie.

Lymfoedeem is een zwelling in het weefsel die bestaat uit een ophoping van vocht en eiwitten. Dit ontstaat door een verstoord evenwicht van aan- en afvoer in het lymfestelsel. Lymfoedeem kan voorkomen in een of meerdere lichaamsdelen. Hierbij kunnen diverse klachten ontstaan als pijn, vermoeide benen, beperking bij beweging of het dagelijks functioneren, huidklachten of infecties.  

Overgewicht, teveel eten en te weinig lichaamsbeweging is een oorzaak, en het ouder worden waarbij de elasticiteit van de huid verloren gaat speelt ook een rol. Maar dit zijn niet de enige oorzaken, want cellulitis kan ook voorkomen bij jongeren, kinderen, en bij slanke vrouwen. Vetcellen die uitzetten lijken toch de belangrijkste verklaring te zijn in het ontstaan van cellulitis. Dit kan ook gebeuren zonder dat er sprake is van overgewicht. Als mogelijke factoren naast ouder worden, overgewicht, en gebrek aan lichaamsbeweging worden ook genoemd hormonale veranderingen die optreden tijdens de puberteit, zwangerschap, en de overgang, erfelijke factoren, en roken.

Icoone bindweefselmassage

Kenmerken Lipoedeem, Lymfoedeem en Cellulite

Bij Lipoedeem hanteren we verschillende stadia met de daarbij behorende kenmerken. Stadia van lipoedeem;

 • Stadium 1
  In dit vroege stadium kan het soms lastig zijn om lipoedeem te onderscheiden van overtollig vet op het onderlichaam. Toch zijn er enkele specifieke kenmerken die kunnen wijzen op lipoedeem:
  • Extra vet in de billen, dijen en kuiten maar niet in de enkels of voeten;
  • Pijn als gevolg van stevige druk op de aangedane huid;
  • Bij het induwen van de huid ontstaat er geen deuk.
 • Stadium 2:
  Zonder verdere behandeling kan lipoedeem overgaan naar fase 2. Kenmerken van fase 2 zijn:
  • Vetophopingen of (dikke) knobbeltjes onder de huid;
  • Verdere verzwaring en dus beperking van de onderste ledematen;
  • Verkleuring en een ongelijkmatig of hobbelig (wolkjes) uiterlijk van de huid.
 • Stadium 3:
  Vet blijft zich ophopen op het onderlichaam en kan de mobiliteit progressief bemoeilijken. Andere tekenen van deze fase zijn overtollig vet van billen tot enkels en grote vetophopingen rond de knieën.
 • Stadium 4:
  Dit ver gevorderde stadium staat ook bekend als lipoe-lymfoedeem. Het kan tot zeker meer dan tien jaar duren voordat de aandoening naar dit stadium evolueert. Uiteindelijk kunnen vetophopingen van lipoedeem de lymfeklieren blokkeren of beschadigen, waardoor de afvoer van lymfevocht niet goed kan verlopen. Symptomen hiervan zijn:
  • Zwelling over het gehele onderlichaam, inclusief voorheen onaangetaste gebieden zoals de enkels en voeten;
  • Ongelijke verdeling van het abnormale vetweefsel in de benen, wat kan leiden tot problemen met bewegen; vaak ik de ene helft van het lichaam meer aangedaan dan de andere helft.
  • Ontwikkeling van lipoedeem in de armen.

Lymfoedeem is een zwelling in het weefsel die bestaat uit een ophoping van vocht en eiwitten. Dit ontstaat door een verstoord evenwicht van aan- en afvoer in het lymfestelsel. Lymfoedeem kan voorkomen in een of meerdere lichaamsdelen. Hierbij kunnen diverse klachten ontstaan als pijn, vermoeide benen, beperking bij beweging of het dagelijks functioneren, huidklachten of infecties. 

Lymfoedeem kan door verschillende oorzaken ontstaan. Hierbij kan er onderscheidt gemaakt worden tussen primair en secundair oedeem.

 • Primair lymfoedeem is een genetische beperking van het lymfestel.
 • Secundair oedeem ontstaat door een andere aandoening of trauma aan het lymfestelsel.

 

 Bij beiden oorzaken is het evenwicht tussen lymfe aan- en afvoer verstoord.  

Er zijn meerdere factoren die invloed hebben op de ontwikkeling van cellulite. Of celluliteaanwezig of zichtbaar is kan variëren van mild, matig tot ernstig:

 • Mild: Vocht. Lymfevocht ligt opgeslagen in het cellulite gebied. Je kunt zelf controleren of je hier last van hebt door met je wijsvinger stevig op de cellulite huid te drukken. Zie je een putje ontstaan dat vrijwel direct weer verdwijnt dan is er weinig vocht. Duurt het echter enkele seconden voordat het verdwijnt dan is er veel vocht aanwezig. Dit vocht is gelukkig prima af te voeren.
 • Matig: Medium cellulite. Er is verschil tussen harde cellulite en medium cellulite. Medium cellulite is vaak tot de overgang aanwezig en is beter te behandelen dan harde cellulite. Wanneer je de huid tussen je duim en je wijsvinger als een plooi opneemt voel je een wat korrelige structuur. Dit kan ook wat pijnlijk zijn door de verklevingen die onderhuids aanwezig zijn.
 • Ernstig: Harde cellulite. Deze vorm van cellulite komt vaak na de overgang voor. Door het opnemen van een huidplooi kun je voelen dat het weefsel alleen bestaat uit harde stukken. Ook is het opnemen van de huidplooi pijnloos.

 

Je kunt het dus niet altijd voorkomen. De enige manier om voorgoed van die vervelende cellulite op jouw billen en benen af te komen, is de belangrijkste oorzaak van cellulite aan te pakken: de bindweefselstrengen die de huid omlaag trekken.

Huidkliniek VitaDerma

Behandelmogelijkheden van Lipoedeem, Lymfoedeem en Cellulite

Lipoedeem is een chronische ziekte en kan niet genezen worden. Het resultaat bij lipoedeem in combinatie met een behandeling met de icoone® is dat het effectief de vetophoping vermindert, verbetering van de doorbloeding, veel minder pijnklachten en vermoeidheid en een verbetering van de structuur van de huid.

Lymfoedeem is een serieuze medische aandoening, die zonder correcte behandeling niet zal verbeteren, maar eerder zal verslechteren. De oorzaak van het oedeem kan niet worden weggenomen. De behandeling door de huidspecialist richt zich daarom op het verminderen van bestaande klachten en het voorkomen van verergeren. Een icoone® behandeling stimuleert op een natuurlijke en pijnloze wijze de zuurstoftoevoer naar het bindweefsel en de fibroblasten. Hierbij wordt de bloedcirculatie gestimuleerd, wat ervoor zorgt dat een behandeling met icoone® de genezing van lymfe- en vasculaire aandoeningen ondersteunt.

Cellulite is met de Icoone Laser Med heel goed te verbeteren en de structuur van de huid aanmerkelijk te verbeteren. Met de Icoone richten we ons bij cellulite op de aanpak van vetophopingen, verbeteren van de bloedcirculatie, huidversteviging, liften en omtrekvermindering.

 

VitaDerma

Icoone® lichaam